Kuršėnai – Puodžių sostinė – tris praėjusio savaitgalio dienas šventė 438-ąjį miesto gimtadienį. Atidarytos net kelios parodos, vyko koncertai, šventinis bėgimas, sporto varžybos, Kuršėnai tapo laikinąja Žemaitijos sostine, pristatytas turistinis maršrutas, Kuršėnų baikerių klubas „Biesa“ apvažiavo aplink Žemaitiją net 438 kilometrus, o šventės uždarymą nušvietė fejerverkai Ventos upės saloje.

Šiaulių rajono etninės kultūros ir tradicinių amatų centre atidaryta trijų telšiškių medžio drožėjo Prano Dužinsko, tapytojo Jono Fortunato Igario ir juvelyro Antano Griciaus kūrybos paroda. Žemaičių kultūros draugijos pirmininkas Stasys Kasparavičius atvežė pristatyti savo naujausią knygą „Žemaitija – paslapčių žemė“. Žemaičių kultūros draugijos pirmininkas Stasys Kasparavičius penkiems kuršėniškiams iškilmingai su priesaika įteikė žemaičių pasus. Didžiuojuosi, kad esu žemaitė, kad dabar ir aš turėsiu žemaitišką pasą.

Iš L. Ivinskio aikštės eisena su 100 metrų trispalve nužygiavo į kitą Ventos upės krantą. Įspūdingą trispalvės kelionę pasveikino ir Kuršėnų baikerių klubas „Biesa“, netrukus išlydėtas į 438 kilometrų kelionę aplink Žemaitiją.

Šventinis šeštadienis Kuršėnuose prasidėjo bėgimu „Kuršėnams – 438. 438 metrų distanciją greičiausiai įveikė kuršėniškiai – Orestas Lapukas, Augustė Kinderytė ir Rusnė Meižytė.

Prie Kuršėnų gaisrinės buvo atidengta jubiliejinė atminimo lentelė „Atkurtai Lietuvai 100“, pristatytas turistinis maršrutas „Saldžioji Kuršėnų istorija“.

Popiet žmonės rinkosi į senąjį miesto parką, kur vyko smagi šventė, veikė tautodailininkų, amatininkų, skanumynų gamintojų mugė. Laukiant iškilmingo šventės atidarymo, žiūrovus nudžiugino Šiaulių rajone gyvenantis ispanas Antonio Marquezas Luque – su savo ristūnu atliko įspūdingą šokį pagal ispaniškus ritmus.

Šventės dalyvius sveikino Šiaulių rajono meras Antanas Bezaras, Seimo Šiaulių krašto bičiulių parlamentinės grupės nariai ir Žemaičių grupės Seime atstovai. Bendradarbiaujančių Lenkijos ir Prancūzijos miestų merai. Kartu su kolege, kandidate į Europos Parlamento narius Laima Mogeniene, kurios tėvai ir seneliai yra susiję su Kuršėnais, pasveikinome mielus kuršėniškius, padėkojome už kilnius darbus mūsų kraštui, o Kuršėnų miesto seniūnui Vytautui Gedmontui įteikėme istorinę Lietuvos vėliavą.

Šventės dalyvius džiugino Šiaulių rajono kultūros centro tautinių šokių kolektyvai „Diemedis“ ir „Diemedėlis“, koncertavo Kelmės ir Pasvalio folkloro kolektyvai. Šventės kulminacija – Loretos Sungailienės ir Lietuvos trombonininkų bei Žilvino Žvagulio koncertas. Kuršėnų šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vėlų vakarą vyko Latvijos lietuvių bendruomenės vokalinio ansamblio „Labirintai“ koncertas.

Parengta pagal Šiaulių rajono savivaldybės administracijos informaciją